Glasvezel staat bekend om snelle en stabiele internetverbindingen. Overweeg je om glasvezel internet aan te sluiten? Dan moet je wel met een aantal zaken rekening houden die vaak over het hoofd worden gezien. Wij hebben een aantal van deze belangrijke reminders opgesomd, zodat je kosten en ergernissen kunt voorkomen bij het aanschaffen van glasvezel.
Levertijd van glasvezel
Heb je jezelf al eens afgevraagd hoe lang het aansluiten van glasvezel duurt? Als er nog geen aansluiting bij jou in de buurt te vinden is kan het zomaar 20 weken (of langer!) duren voordat je gebruik kunt maken van glasvezel internet.
Zo lang wil je natuurlijk niet wachten om gebruik te kunnen maken van het internet. Om deze periode te overbruggen heeft Nox Telecom een flexibele oplossing waar je gebruik van kunt maken, namelijk: 4G zakelijk internet. Meer informatie over deze mogelijkheid lees je hier.
Vaste IP-adressen
Breng vooraf in kaart hoeveel vaste IP-adressen je nodig zult hebben. Hier kan dan rekening mee gehouden worden bij het aanleggen van het glasvezel internet. Heb je achteraf toch nog extra vaste IP-adressen nodig? Dan kan dit natuurlijk wel, maar dan moet je wel rekenen op extra kosten en verbouwingen.
Houd rekening met redundantie
Wil je belangrijke servers laten draaien op je nieuwe glasvezelnetwerk? Hou dan bij het aansluiten alvast rekening met redundantie, zoals bijvoorbeeld een noodstroomvoorziening. Zo voorkom je dat je geen internetverbinding meer hebt bij stroomuitval.
Aanbieders van glasvezel verschillen per regio
Heb je al een aanbieder van glasvezel op het oog? Dan moet je wel controleren of jouw keuze wel mogelijk is.
Grote nationale aanbieders leveren namelijk niet op alle plekken in Nederland en er zijn ook vele verschillende regionale aanbieders. Doe vooraf dus goed onderzoek naar wat er mogelijk is in jouw regio en wat voor jou de beste optie is.
Om het je makkelijker te maken hebben wij een postcodecheck ontwikkeld waarmee je gemakkelijk kunt zien of er glasvezel mogelijk is op jouw adres en welke aanbieders in jouw regio leveren.
Vereisten van de aanbieder
Een glasvezelaanbieder kan extra vereisten stellen bij het aanleggen van glasvezel. Bespreek dus van te voren goed met de aanbieder wat deze eisen zijn, zodat je rekening kunt houden met bijkomende kosten.
Een voorbeeld hiervan is het aanschaffen van een patchkast. Vanuit de leverancier is een patchkast verplicht om de hardware goed te kunnen plaatsen en te kunnen beschermen. Deze patchkast is niet inbegrepen in de kosten en is dus voor eigen rekening.
Extra tip voor als je al glasvezel hebt
Heb je al glasvezel? Ga dan eens naar de tarieven bekijken van verschillende aanbieders. Glasvezel is nu vaak een stuk goedkoper dan een aantal jaar geleden! Houdt er wel rekening mee dat als je verandert van provider, je IP-adres ook zal veranderen.
Doe de postcodecheck
Wil je overstappen naar een stabiel en snel glasvezelnetwerk of overweeg je een nieuwe aanbieder? Doe dan eerst onze eenvoudige postcodecheck. Wij helpen je vervolgens graag verder om het aanleggen van glasvezel of het overstappen verder in werking te zetten.