In 2023 wordt op ruim 2 miljoen(!) adressen in Nederland het kopernetwerk uitgeschakeld  door KPN. Dit kan dus ook gevolgen hebben voor jouw internetverbinding als je nog geen gebruik maakt van glasvezel. Lees in deze blog welke gevolgen deze uitfasering voor jou kan hebben.

Waarom het kopernetwerk door KPN wordt uitgefaseerd

KPN geeft aan dat ze klanten het beste netwerk willen aanbieden. Dit betekent dat wanneer er op een adres zowel een koper- als een glasvezelverbinding beschikbaar is, dat op dit adres de dienstverlening volledig over zal gaan naar glasvezel. FTTH glasvezel is namelijk een toekomstvast netwerk dat in staat is om hoge bandbreedtes te leveren. Op een groot deel van de adressen met FTTH is ook het koperen aansluitnetwerk nog in gebruik. De koperverbindingen zijn vaak verouderd en niet meer van de beste kwaliteit.

Het verloop van de uitfasering van het kopernetwerk

In 2021 is KPN begonnen met een pilot, waarbij in zes gebieden koper buiten gebruik is gesteld. De pilotgebieden zijn Amsterdam-IJburg, Bennekom, Bergeijk, Eersel, Eibergen en Zwolle-Stadshagen. Na deze pilot is de uitfasering van het kopernetwerk over de rest van Nederland (waar glasvezel beschikbaar is) aan de beurt. Per februari 2023 stopt de dienstverlening op koper waar FTTH glasvezel aanwezig is definitief.

Wanneer het uitfaseren van het kopernetwerk ingrijpende gevolgen heeft

Maak je nog geen gebruik van glasvezel, maar is dit wel beschikbaar op jouw adres? Dan zul je dus moeten overgaan op glasvezel om per februari 2023 nog gebruik te kunnen maken van het internet.

Dit heeft in sommige situaties ingrijpende gevolgen. Bijvoorbeeld wanneer je een bedrijfspand op één adres deelt met meerdere bedrijven. Bij koper kan ieder bedrijf nu gebruik maken van een eigen koperverbinding. Terwijl er op één adres in beginsel maar één enkele glasvezelkabel gelegd wordt. Wil ieder bedrijf een eigen internetverbinding? Dan zul je dus per bedrijf een eigen glasvezelkabel moeten laten leggen. Dit kan enorm in de kosten lopen en het kan maanden duren voordat je aan de beurt bent voor de aanleg van een nieuwe glasvezelkabel. Zorg dus tijdig vóór de definitieve uitfasering van koper dat de juiste hoeveelheid glasvezelkabels zijn aangevraagd én dat je rekening houdt met de bijkomende kosten.

Er zijn ook uitzonderingen

In eerste instantie zou KPN alle koperverbindingen uitschakelen in gebieden waar ook glasvezel aanwezig is. Echter, er zijn bepaalde wijken of bedrijven in zulke gebieden waar KPN nog geen glasvezelkabels heeft kunnen leggen.Hier zal koper tijdelijk nog blijven werken. Houd er wel rekening mee dat dit slechts in uitzonderlijke gevallen zo is.

Is op jouw adres glasvezel aanwezig?

Wil je de overstap gaan maken naar glasvezel en wil je weten of op jouw adres glasvezel aanwezig is? Doe dan onze postcodecheck om direct alle opties voor zakelijk internet met glasvezel op jouw adres te bekijken.

Heb je vragen over glasvezelverbindingen? Dan kun je ook altijd contact met ons opnemen.

Categories: Nieuwsblog