Heb je je wel eens afgevraagd hoe het komt dat sommige providers gebruik maken van het netwerk van andere providers? Zoals Youfone dat bijvoorbeeld doet bij het netwerk van KPN? Dat is mogelijk door de MNO en MVNO constructie. In deze blog lees je wat deze termen inhouden en hoe deze constructie precies werkt.

Wat is een MNO?

MNO staat voor Mobile Network Operator. MNO’s zijn mobiele providers met een zendvergunning en een eigen infrastructuur ten behoeve van exploitatie van mobiele diensten. Dit zijn als het ware de “hoofdnetwerken”. In Nederland zijn er 3 MNO’s actief: T-Mobile, KPN en Vodafone.

Wat is een MVNO?

MVNO staat voor Mobile Virtual Network Operator. Een MVNO heeft zakelijke afspraken met een MNO om netwerkcapaciteit te kopen. Een MVNO kan zo onder eigen merknaam telefonieproducten- en diensten verkopen die gebruik maken van het netwerk van een MNO.  Enkele voorbeelden van Nederlandse MVNO’s zijn Youfone, Simyo en HollandsNieuwe.

Waar zitten de verschillen?

MVNO’s bieden hun diensten vaak een stuk goedkoper aan dan MNO’s, terwijl ze wel hetzelfde netwerk gebruiken. Hoe zit dit dan precies?

Allereerst hebben MNO-merken een “premium” gevoel en reputatie. Dit zijn namelijk merken die al vele jaren bestaan en hun naam en kwaliteit hebben bewezen. Dit wekt een gevoel van betrouwbaarheid op en mensen zijn vaak bereid om daar meer voor te betalen.

Ook bieden MVNO’s hun producten veelal digitaal aan en hebben geen fysieke winkels en kantoorpanden. Onder andere hierdoor hebben MVNO’s minder last van overheadkosten die grote en vaak loggere organisaties wel hebben. Dit sijpelt dan uiteraard door naar de abonnementstarieven.

Een MVNO kan verder eigen afspraken maken met de MNO dus er zijn veel variaties mogelijk. Denk hierbij aan Youfone die als MVNO gebruik maakt van het KPN-netwerk. KPN is hierbij o.a. verantwoordelijk voor het radionetwerk, het mobiele core netwerk en roaming en mag daar volgens de gemaakte afspraken niet in discrimineren. KPN mag wél eerst de nieuwste ontwikkelingen of technieken introduceren. Zo heeft KPN bijvoorbeeld eSIM en 5G eerst alleen binnen KPN geïmplementeerd en aangeboden. Later worden deze diensten pas beschikbaar voor de MVNO’s. Maar tussen de afgenomen diensten die Youfone afneemt bij KPN zitten dus géén technische verschillen en worden alle gebruikers gelijk behandeld op het netwerk.

Zowel MNO’s als MVNO’s hebben dus hun voordelen. Het ligt aan je persoonlijke voorkeur welke oplossing het beste voor je is.

Ben jij op zoek naar zakelijke mobiele telefonie?

Wil jij weten of een MVNO beter bij jouw organisatie past dan een MNO? We hebben bij Nox Telecom beide mogelijkheden in ons portfolio. Neem contact met ons op voor vrijblijvend persoonlijk advies.