Sinds de eerste beschikbaarheid van 5G in Nederland in het voorjaar van 2020, is inmiddels in bijna heel Nederland 5G uitgerold. Nederland heeft intussen zelfs de een-na-hoogste dekking van het 5G-netwerk ter wereld. Maar hoe komt het dat consumenten hier nog niet veel van merken? In deze blog leggen we het uit.
Wat is 5G precies?
Door de jaren heen heb je je mobiele internet waarschijnlijk zien veranderen van 3G naar 4G en nu is op veel plaatsen ook 5G beschikbaar. 5G is een snellere en betere versie van mobiel internet. 5G zorgt ervoor dat je in de toekomst net zo snel en stabiel internet zal hebben als wanneer je met een wifi-signaal verbonden zou zijn. Om gebruik te kunnen maken van 5G heb je een toestel én een abonnement nodig die 5G ondersteunen.
De meerwaarde van 5G ten opzichte van 4G
5G heeft meer capaciteit, een hogere snelheid en een snellere dataoverdracht dan 4G. Dit betekent dat je met 5G op drukke plaatsen een betrouwbare verbinding hebt, sneller series en films streamt of download en betere IoT-oplossingen kunt toepassen. Maar je zult vast gemerkt hebben, dat het verschil in snelheid op je mobiele telefoon nog niet erg groot is. Dit komt doordat 5G in Nederland werkt op lage frequentiebanden, terwijl 5G het beste uit de verf komt op hoge frequentiebanden.
Waar wel al veel voordeel te merken is, is de goede dekking door het land. Hierdoor heb je een betrouwbare en stabiele verbinding op drukke plaatsen zoals in grote steden of op festivals.
De huidige status van de uitrol van 5G in Nederland
De grootste meerwaarde voor de eindgebruiker wordt pas gerealiseerd als 5G de 3,5 GHz frequentieband gebruikt. De 3,5 GHz frequentieband is namelijk het meest geschikt voor de combinatie van een hoge datasnelheid met een goede dekking. Het is zelfs verplicht gesteld door de EU om de 3,5 GHz frequentieband hiervoor beschikbaar te maken. Waarom heeft Nederland hier dan nog niet aan voldaan? Dit komt doordat deze frequentieband in Nederland nu al wordt gebruikt voor satellietnoodcommunicatie. Deze noodcommunicatie is essentieel voor schepen op zee. Er moet dus eerst een andere oplossing gevonden worden voor deze noodcommunicatie, voordat de frequentieband kan worden geveild voor publieke communicatie.
De overheid verwacht 1 mei een adviesrapport te ontvangen om tot een oplossing te kunnen komen. Naar verwachting zal 1 oktober 2022 het nieuwe Nationale Frequentieplan in werking treden, waarna dus ook de veiling plaatsvindt.
Het is dus nog even geduld hebben, maar hopelijk kunnen we eind dit jaar dan echt de vruchten plukken van 5G.
Wil jij gebruik maken van het 5G-netwerk?
Niet alle providers bieden op het moment 5G aan. Binnen de zakelijke abonnementen van KPN en T-mobile heb je nu al wel de mogelijkheid om gebruik te maken van 5G. Wil je advies over welk zakelijk abonnement het beste bij jouw organisatie past? Neem dan contact met ons op voor vrijblijvend advies.