Mobiel internet wordt almaar beter qua dekking, stabiliteit, capaciteit en snelheid. Steeds meer bedrijven overwegen daarom 5G internet. In dit blog geven we een aantal voor- en nadelen van 5G internet aan. Ook lichten we een aantal gebruikssituaties toe. (Toevoeging: Nox levert sinds begin 2023 een stabiele 5G internet oplossing met onbeperkt data en vast IP. Bekijk de oplossing hier.)

Zeker in Nederland is 5G internet het overwegen waard aangezien het mobiele netwerk van KPN uitgeroepen is tot ‘beste ter wereld’. Ook de twee andere netwerken in Nederland, T-Mobile en Vodafone, krijgen een uitstekende beoordeling.  De overweging voor mobiel internet is ook actueel omdat KPN is begonnen met het uitschakelen van het kopernetwerk. Veel organisaties gebruiken nog een DSL verbinding, soms als primaire verbinding en in andere gevallen als back-up voor hun glasvezel. Als deze stopt of qua snelheid niet voldoet, is 5G internet een alternatief.

5G is de vijfde generatie mobiele telecommunicatie. Het is de opvolger van de vierde generatie (4G) van mobiele telecommunicatienetwerken. Met 5G is snellere data-overdracht mogelijk, is de reactietijd korter en het is betrouwbaarder dan 4G. 4G is echter in veel situaties ook al zeer snel en stabiel. Of op een locatie 5G of 4G beschikbaar is, hangt van de dekking van de provider af. Als er geen 5G beschikbaar is, dan wordt er in ieder geval automatisch overgegaan op 4G als dit beschikbaar is.

Voordelen 5G internet

 • Beschikbaarheid

De mobiele netwerken in Nederland behoren tot de beste van de wereld. Praktisch overal in Nederland is er 4G beschikbaar en de dekking van 5G is ook al zeer goed en wordt steeds beter. Bekijk de dekkingskaart van KPN, T-Mobile of Vodafone om een indruk te krijgen van de dekking op een specifieke locatie.

 • Geen vaste infrastructuur nodig. Belangrijk bij back-up

5G is draadloos beschikbaar. Er is dus geen vaste infrastructuur nodig naar de locatie waar het ingezet wordt. Dit is qua kosten en praktische zaken een voordeel ten opzichte van DSL of glasvezel dat moet worden aangelegd op een locatie. Het aanleggen van glasvezel is bovendien niet altijd mogelijk of betaalbaar. Bij nieuwbouw is een ISRA waar DSL op wordt geleverd ook niet altijd meer mogelijk. Met betrekking tot back-up kan het ook van belang zijn dat 5G door de lucht gaat. Mocht er bij het pand bijvoorbeeld graafschade zijn aan de glasvezel die je gebruikt, dan zal dit geen effect hebben op de beschikbaarheid van 5G. Ideaal voor een back-up verbinding.

 • Sneller dan DSL op veel plekken

Zowel 5G als 4G is op veel plekken in Nederland razendsnel. En in veel gevallen wordt er ook een hogere snelheid gehaald dan via een DSL verbinding op een bepaalde locatie. De theoretische 4G snelheid varieert tussen 25 en 350 Mbit/s. In de praktijk is de downloadsnelheid echter meestal lager. De 4G snelheid hangt af van jouw router en antennes, locatie & de mobiele provider. De theoretische snelheid van 5G is nog vele malen hoger dan die van 4G en in de praktijk is ook vaak een hogere snelheid beschikbaar dan bij 4G. Bovendien is de uitrol van 5G nog in volle gang en moet een belangrijke frequentie nog geveild worden. 5G wordt op termijn dus nog beter qua beschikbaarheid en kwaliteit.

 • Snel te leveren. Binnen twee tot drie werkdagen

5G is razendsnel op te leveren. Binnen 3 werkdagen is realistisch. Zakelijk glasvezel aanleggen duurt doorgaans maanden en een VDSL verbinding opleveren duurt in de praktijk ook minimaal 10 werkdagen.

Zaken om rekening mee te houden

We willen ook een aantal zaken aanstippen waar je rekening mee moet houden bij 5G internet.

 • Geen garantie op dekking. Ondanks dat de dekking van mobiele netwerken heel goed is in Nederland kan er geen dekking gegarandeerd worden. Zeker niet qua inpandige dekking. Optioneel kun je wel met (buiten)antennes werken om de ontvangst te verbeteren..
 • Geen SLA mogelijk. Bij storingen of problemen kan de oplostijd niet gegarandeerd worden.
 • Indien je de 4G/5G in eigen apparatuur gaat gebruiken ben je zelf verantwoordelijk voor de configuratie.
 • Een vast IP-adres is niet altijd mogelijk.
 • Geen garanties op bandbreedte.

Gebruikssituaties 5G internet

Over het algemeen kunnen we drie gebruikssituaties opsommen:

 1. 5G als primaire verbinding

Op veel bedrijfslocaties is er slechts een trage of helemaal geen DSL verbinding mogelijk. In sommige gevallen kan glasvezel op die locatie dan een alteratief zijn. Echter is dat niet altijd een haalbaar alternatief gezien de relatief hoge kosten die daarbij komen kijken. 5G kan dan een uitstekend alternatief zijn, zowel qua snelheid ,maandelijks abonnement en eenmalige kosten. Indien je nu een trage en/of dure verbinding hebt, dan is het de moeite waard om eens met ons te bekijken of dat te verbeteren is met 5G.

 1. 5G als back-up voor je primaire verbinding

Een internetverbinding is tegenwoordig essentieel voor vrijwel alle organisaties, ongeacht de grootte, sector of doelstellingen. Als de verbinding wegvalt dan ben je niet meer bereikbaar en kunnen medewerkers niet meer mailen of andere essentiële applicaties gebruiken. En dan lopen de kosten snel op. Om die reden zoeken organisaties vaak naar redundantie in de vorm van een tweede verbinding die als back-up dient voor de primaire verbinding. Hiervoor is 5G een goede optie, o.a. omdat het draadloos is.  Nox Telecom kan al voor € 12,95 per maand een 5G simkaart leveren die als back-up ingezet kan worden.

 1. 5G als tijdelijke verbinding

5G internet is snel leverbaar, heeft overal dekking en is mogelijk in combinatie met een kortlopend contract. Dat maakt het ook geschikt als tijdelijk oplossing. Bijvoorbeeld in een bouwkeet, bij een bedrijfsverhuizing waarbij de glasvezel nog moet worden aangelegd of op een beurs.Op veel bedrijfslocaties is er slechts een trage, of helemaal geen, DSL verbinding mogelijk.

Benieuwd naar het aanbod van 5G? Bekijk dan de volgende pagina op onze website. Of neem contact met ons op via 088-7700600.

Categories: Nieuwsblog