VoIP met 3CX en glasvezel voor de vijftien locaties van SPOVenray

“Met NOX Telecom hebben we een betrouwbare partner die meedenkt, maar vooral ook meebeweegt” Stijn Hendriks ICT-Onderwijsbegeleider  SPOVenray

De stichting Primair Onderwijs Venray en regio heeft dertien basisscholen en één speciale basisschool onder haar hoede. Nox Telecom levert aan deze scholen en aan de locatie voor het bestuur internet en VoIP telefonie met 3CX.

Vanuit Nox Telecom leverden we al glasvezel via Glasweb Venray aan de SPOV-scholen in de kerkdorpen rondom Venray. Eind 2022 werd bekend dat KPN FTTH glasvezel ging aanleggen in Venray, waardoor er snel, stabiel en voordelig glasvezel beschikbaar kwam voor de scholen in Venray. Tijdens het contact over de aanleg van glasvezel gaf Stijn Hendriks, ICT-onderwijsbegeleider bij SPOV, aan dat ze ook bezig waren met het herzien van de telecom binnen hun organisatie. Naast de drie telecompartijen die al waren uitgenodigd, wilden ze ons ook uitnodigen voor een gesprek. Daar zijn we graag op ingegaan. Het inventarisatiegesprek volgde snel en daaropvolgend ook ons aanbod. Dat was overtuigend genoeg, want daarop volgde snel het akkoord.

De situatie en inventarisatie

SPOV was op zoek naar een nieuwe cloudcentrale met de mogelijkheid om te bellen vanuit een pc, laptop of smartphone met het nummer van de betreffende school, zodat de directie en andere medewerkers hun eigen mobiele nummer niet hoefden te gebruiken. Het was ook belangrijk dat de bestaande DECT-zenders en handsets van Gigaset ook in de nieuwe omgeving gebruikt konden worden. Bij voorkeur wilden ze de mobiele abonnementen ook onderbrengen bij de nieuwe leverancier voor VoIP. Verder wilden ze meer uniformiteit binnen de SPOV voor de telefonie, maar iedere school moest wel de keuze hebben in hoe ze bereikbaar wilden zijn binnen hun school. De telefonie moest verder afgehandeld kunnen worden over het netwerk dat in beheer ligt bij Cloudwise. Met 3CX konden we aan al deze wensen voldoen, en hun eerdere ervaringen met de service en support met korte lijnen, en uiteraard ook een goede prijsstelling, overtuigden uiteindelijk.

Vervolgens hebben we elke school gevraagd hoe ze bereikbaar wilden zijn, waarbij ze per werkplek konden aangeven of ze een nieuw vast toestel wilden, een bestaande handset wilden behouden of eventueel vervangen door een nieuwe handset, de webcliënt wilden gaan gebruiken in combinatie met een headset en/of de smartphone-app wilden gebruiken. Ook is per school een nummerplan besproken, zodat elke school de bereikbaarheid naar wens kon laten inrichten door ons.

De overstap naar VoIP met 3CX en Zakelijk mobiel

Het doel was natuurlijk om de veertien scholen en het hoofdkantoor met zo min mogelijk downtime te migreren, de bereikbaarheid optimaal te houden en overlast tijdens lessen te beperken. Er is een strakke planning gemaakt om in week 2, 3 en 4 van januari 2023 alle locaties stapsgewijs op te leveren en te migreren. Daarvoor heeft er al een pilotoplevering plaatsgevonden, waarin de telefonie al getest kon worden op het netwerk van Cloudwise en om het risico op verrassingen tijdens de uitrol tijdig te kunnen tackelen. Eind januari is de laatste locatie opgeleverd, en de gehele migratie is probleemloos verlopen, mede door goede communicatie en samenwerking met de betrokkenen van SPOV en Cloudwise. Op 2 februari zijn vervolgens ook de mobiele nummers geporteerd naar KPN via Nox Telecom, en niet veel later maakten ze gebruik van onze webshop voor smartphones en tablets.

De aanleg van KPN glasvezel in Venray zal naar verwachting begin Q2 2024 zijn afgerond en dan worden ook de laatste scholen op het betrouwbare glasvezelnetwerk van KPN.

Evaluatie na het eerste jaar

Met SPOV was afgesproken dat na afloop van het eerste jaar de ervaringen met VoIP met 3CX geëvalueerd kon worden en SPOV indien nodig andere keuzes kon maken. Die flexibiliteit wilden we met alle plezier en vertrouwen bieden. Uiteindelijk is de overeenkomst per februari 2023 verlengd. Als Nox Telecom zijn we zeer blij met dit blijk van vertrouwen van zo’n belangrijke organisatie voor Venray en de omliggende dorpen.

Stijn Hendriks van SPOV over onze dienstverlening

“Met NOX Telecom hebben we een betrouwbare partner die meedenkt, maar vooral ook meebeweegt, om onze scholen te voorzien van een passende en toekomstbestendige internet- en telecomoplossing die past bij ons dagelijks gebruik. Daarnaast is NOX Telecom voor alle scholen “om de hoek”. Dit biedt naast service op afstand, ook een snelle service op locatie.”


Over SPOV

De stichting Primair Onderwijs Venray en regio heeft dertien basisscholen en één speciale basisschool onder haar hoede. De scholen zijn verspreid over de kerkdorpen en de verschillende wijken van Venray centrum.

“We hebben natuurlijk maar één doel: ervoor zorgen dat alle leerlingen het beste uit zichzelf kunnen halen. Dat betekent dat we de beste werkgever voor onze medewerkers willen zijn, maar ook dat we onze professionals uitdagen om op hun beurt weer de beste te zijn in hun vak. Alleen als we hen goed toerusten en faciliteren, zorgen we er samen voor dat we de beste scholen hebben voor onze leerlingen en hun ouders.“

Categories: Klantverhalen